فیزیوتراپی کودکان

فیزیوتراپی یکی از مهم‌ترین و موثرترین روش‌های درمانی برای بیماری‌های جسمانی است. در بسیاری از موارد مشاهده شده است که این روش درمانی می‌تواند نیاز به عمل جراحی را از بین ببرد و با استفاده از روش های درمانی غیر تهاجمی، به درمان بیماران بپردازد.

 

فیزیوتراپی خود دارای شاخه‌ها و بخش‌های مختلفی است کهمی‌تواند به درمان بهتر کمک کند. فیزیوتراپی در کودکان به عنوان بخشی مهم از علم فیزیوتراپی در دنیا شناخته شده است که متاسفانه در ایران مغفول مانده است. برای آشنایی بیشتر با فیزیوتراپی کودکان و بخش های مختلف آن با ما همراه باشید.

 

ناتوانایی هایی که شامل فیزیوتراپی کودک میشوند عبارتند از :

اختلالات اسکلتی عضلانی ، مشکلات ارتوپدیک ، ضایعات تروماتیک ، ضایعات مغزی نخاعی ، مشکلات قلبی - تنفسی ، ضایعات اعصاب محیطی و مشکلات ژنتیکی و مادر زادی می باشد .

 

تفاوت فیزیوتراپی کودکان و بزرگسالان

اصول فیزیوتراپی در اطفال با فیزیوتراپی در بزرگسالان تفاوتی ندارد. موضوع این است که کار کردن با کودکان به خاطر ساختار ویژه بدن آن‌ها سخت‌تر بوده و بیماری هایی که در این سن با آن روبرو می‌شویم متفاوت است. بنابراین می‌توان گفت کار با اطفال و نوزادان حساس‌تر بوده و نیاز است به یک سری نکات اضافه توجه شود. برای نمونه استفاده از در استفاده از دستگاه‌های الکتروتراپی باید مراقب بود زیرا پوست کودکان بسیار حساس است و ممکن است به راحتی دچار سوختگی شود. در حالی که همان دستگاه با همان شد روی بزرگسالان چنین اثری نخواهد داشت.

مراحل فیزیوتراپی کودکان چگونه است؟

1-ارزیابی 

اولین مرحله درمان در همه موارد باید ارزیابی دقیق باشد. کلینیک‌های تخصیص معمولا یک اتاق جداگانه را به ارزیابی اولیه اختصاص می‌دهند. در خصوص فیزیوتراپی در کودکان هم این مسئله صدق می‌کند. به کمک ارزیابی نوع اختلال، میزان اختلال و اولویت‌های درمانی مشخص خواهند شد. در نتیجه اهداف درمانی روشن‌تر شده و برنامه درمانی مشخص خواهد شد. 

2- تعیین اهداف درمانی

اگر ارزیابی به خوبی انجام شود، تعیین اهداف درمانی بسیار ساده خواهد بود. در این بخش فیزیوتراپیست باید اهداف درمانی را به صورت واضح برای خانواده بیمار تشریح کند تا با علم کامل به ادامه درمان فرزند خود بپردازند. اهداف درمانی باید به صورت کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تعیین شوند و در راستای همدیگر باشند. البته در نظر داشته باشید که بعد از گذشت مدتی ممکن است هر کدام از اهداف تغییر پیدا کند

3- انجام مداخلات

فیزیوتراپی در کودکان پس از ارزیابی، متناسب با تجهیزات و اهداف درمانی، مداخلات را طراحی کرده و برای فرد انجام خواهند داد. در نظر داشته باشید که هر مراجع دارای ویژگی‌های و مشخصات منحصر به فردی است که باعث می‌شود در درمان با بقیه متفاوت باشد. بنابراین درمان‌های ارائه شده برای یک نفر ممکن است برای دیگری با همین بیماری مناسب نباشد.

4- ارزیابی مجدد

ارزیابی یک فرآیند دائمی است و لازم است درمانگر در شروع هر جلسه درمانی وضعیت فرد را مجددا بررسی کند. در نظر داشته باشید که لازم نیست هر جلسه ارزیابی کامل انجام شود. بلکه بررسی برخی از علایم که روی آن ‌ها کار شده است، کفایت می‌کند. پس از یک بازه مشخص لازم است مجددا فرد مورد ارزیابی کامل قرار گیرد تا تاثیر مداخلات انجام شده، سنجیده شود. در صورتی که درمان موفق بوده باشد اهداف جدید تعیین شده و برنامه درمانی جدید تعیین خواهد شد .

 

آیا فیزیوتراپی در کودکان عوارض دارد؟

فیزیوتراپی به عنوان یک دانش از روش های درمانی متنوعی استفاده می‌کند. هیچکدام از این روش‌ها به خودی خود دارای عوارض نیستند. اما در صورتی که توسط افراد غیر متخصص مورد استفاده قرار گیرند یا از روش‌های اشتباه استفاده شود، ممکن است عوارض ناخوشایندی را برای فرد به دنبال داشته باشد. همچنین درمانگر باید موارد اندیکاسیون و کنتراندیکاسیون هر روش درمانی را به خوبی بداند. درد هم یکی از عوارضی است که ممکن است در مراحل اولیه بروز پیدا کند، اما با مرور زمان باید کمتر شده و از بین برود. همچنین برخی لازم است در کار با کودکان یک سری موارد با دقت بیشتری انجام شود. برای نمونه ممکن است استفاده از دستگاه‌های الکتروتراپی در صورتی که به درستی تنظیم نشده باشند باعث التهاب و سوختگی در پوست کودک شود. بنابراین توصیه می‌شود برای جلوگیری از بروز عوارض ناشی از فیزیوتراپی در کودکان حتما به کلینیک‌های معتبر فیزیوتراپی مراجعه کنید.

 

بیماری هایی که در اطفال با کمک فیزیوتراپی بهبود می یابند شامل موارد زیر هستند:

  • مشکلات حرکتی و تاخیر در رشد ناشی از فلج مغزی (cerebral palsy)
  • فلج ارب (erb palsy)
  • کج گردنی (تورتیکولی)
  • راه رفتن نوپایان برروی پنجه (tip toe gait)
  • راه رفتن با قرار دادن پاها به داخل یا خارج (in toe or out toe gait)
  • فلج مادرزادی صورت
  • دررفتگی مادرزادی مفصل لگن (developmental dislocation of hip)
  • آرتریت روماتوئید نوجوانان (juvenile rheumatoid arthritis)
  • میوپاتی های اطفال
  • اسکلیوز (scoliosis)
  • کمردردهای کودکان
  • آسیب های ورزشی و مشکلات ارتوپدی اطفال

 

آیا فیزیوتراپی کودک تحت پوشش بیمه درمانی می باشد؟

در صورتیکه کودک شما دفترچه بیمه درمانی دارد، و نسخه انجام فیزیوتراپی در دفترچه کودک نوشته شده است، بیمه بخشی از هزینه درمانی فیزیوتراپی کودک را تقبل خواهد کرد. در صورتیکه کودک بیمه تکمیلی دارد، پس از انجام جلسات فیزیوتراپی و ارائه نسخه کودک همراه با گواهی کیلنیک مبنی بر انجام فیزیوتراپی، شما قادر به اعاده مبلغ از بیمه تکمیلی خواهید بود.

 

شماره تماس نوبت دهی :

02636535300

09203196234