آیا تا به حال به گرفتگی عضلات پا دچار شدهاید؟ آیا بعد از مدت زیادی پیادهروی احساس کردهاید که درد در پای شما شدت پیدا کردهاست و دیگر قادر به ادامهی انجام فعالیت خود نیستید؟ اصلا نگران نباشید. این حالتی هست که میتوانند برای هر کسی اتفاق بیفتد. اما هنگامی که دچار گرفتگی شدید عضلات پا میشوید، چه باید بکنید؟ چطور میتوان از این حالت نجات پیدا کرد؟آیا فیزیوتراپی برای درمان_گرفتگی تاثیر دارد؟
اسپاسم یا همان گرفتگی_عضله زمانی اتفاق می افتد که یک عضله به طور غیرارادی به خودی خود منقبض شود. معمولاً در نقطه درد یک توده سفت را احساس می کنید، این همان ماهیچه ی اسپاسم شده است.
اکثر موارد گرفتگی عضلات نشان دهنده یک بیماری زمینه ای نگران کننده نیست. افرادی که 65 سال و بالاتر هستند در معرض خطر بیشتری برای این اختلال هستند.همچنین افرادی که الکترولیت های کافی مانند پتاسیم یا منیزیم دریافت نمی کنند احتمال گرفتی عضلات در آنها بیشتر است.
اگر عضله ای را طی ورزش کردن تحت فشار قرار نداده اید و گرفتگی دارد ممکن است بدن شما کم آب شده است و به دلیل کم آبی یا همان دهیدراتاسیون مشکل اسپاسم یا گرفتگی ماهیچه پا برای شما رخ میدهد.
بارداری و همچنین برخی شرایط جسمی مثل کمکاری تیروئید و دیابت می تواند خطر ابتلا به گرفتگی عضلات پا را افزایش دهند.
علت اسپاسم عضلانی در خواب مشخص نیست و معمولاً این گرفتگی بیخطر است. باید توجه داشت با افزایش سن، خطر ابتلا به این مشکل بیشتر میشود و همچنین خانمها در زمان بارداری بیشتر از بقیه افراد دچار این نوع گرفتگی میشوند. این نوع کرامپ عضلات پا معمولاً دلیل بیماری خاصی نیست، اما بعضی داروها مثل آهن تزریقی، استروژنها و ناپروکسن میتواند علت اسپاسم عضلانی در خواب گردد.اسپاسم عضلات به هر دلیلی که رخ دهند بسیار دردناک و آزاردهنده هستند و فعالیت روزمره فرد را مختل میکند.
گرفتگی عضلانی در واقع مشکل غیرقابل حلی نیست؛ اما برطرف کردن همین مشکل ساده زمان زیادی را از شما میگیرد و اگر به دنبال درمان کامل اسپاسم عضلانی نباشید ، ممکن است مشکلات جدیتری را برای شما پیش بیاورد.
اما چنانچه یکی از موارد زیر را مشاهده کردید، حتما برای درمان اسپاسم عضلانی به پزشک مراجعه کنید:
گرفتگی شدید و دائمی عضلات پا
گرفتگی شبانه عضلات، بعد از تماس با یک ماده سمی مثل سرب
کاهش کارایی فرد در انجام فعالیتهای روزانه برای مدت بیشتر از دو هفته
مشاهده ضعف و تحلیل عضلات پا همراه با گرفتگی آنها
گرفتگی عضلات ساق پا همراه با قرمزی و گرما و درد
چنانچه هیچکدام از موارد ذکر شده در بالا را ندارید، میتوانید با انجام اعمال زیر از گرفتگی عضلات پا پیشگیری به عمل آورید و در صورت بروز اسپاسم درمان اولیه را انجام دهید:
- نوشیدن مقادیر زیاد آب و مایعات برای جلوگیری از کم آبی بدن
- انجام تمرینات ورزشی کشش عضلات پا و یا دوچرخه ثابت چند دقیقه قبل از خوابیدن
- ماساژ اصولی و علمی عضله اسپاسم شده
- حمام کردن با آب گرم
- تغییر کفش روزمره
- تامین الکترولیتهای بدن شامل پتاسیم و منیزیم
درصورتی که گرفتگی و اسپاسم عضله طی دو الی سه روز رفع نشد توصیه میکنیم سریع تر به مراکز فیزیوتراپی مراجعه کنید تا با درمان الکتروتراپی و تمرین درمانی تخصصی رفع اسپاسم به حل مشکل شما کمک کنیم .
تا بهبود کامل همراهتان هستیم
با ما در تماس باشید …..
فیزیوتراپی_فردیس فیزیوتراپی_کرج